Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 12 Απριλίου 2021 17:09

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠEΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΜΠΟΣΤ ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ενημερωτικό σημείωμα

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΚΑΙ ΕΠEΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΛΑΔΕΜΑΤΩΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΟΜΠΟΣΤ

ΞΕΚΙΝΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

       Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή προγράμματος συλλογής και επεξεργασίας κλαδεμάτων με σκοπό την αξιοποίησή τους για την παραγωγή κομπόστ εδαφοβελτιωτικού (φυσικό λίπασμα που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών). Στόχος:η συνολική μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η αύξηση της ανακύκλωσης και η δυνατότητα να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Το πρόγραμμα "Πιλοτική Καινοτομική Παραγωγή Εδαφοβελτιωτικών Λιπασμάτων από Φυτικά Υπολείμματα" πραγματοποιείται από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Σαρωνικού.

Από την πλευρά του ΕΚΠΑ επιστημονικός υπεύθυνος είναι ο Καθηγητής  κ. Ντίνος Χασάπης, ενώ από την πλευρά του δήμου εκτός της φυσικής παρουσίας του Δημάρχου Πέτρου Φιλίππου στην εφαρμογή, υπεύθυνος είναι ο αντιδήμαρχος Δ/νσης Τεχνικών Ανταποδοτικών Υπηρεσιών και Έργων κ. Βασίλης Μπούτσης.

 

 

 

 

Η διαδικασία προβλέπει τη διαλογή των κλαδεμάτων από τα συνεργεία του δήμου και στη συνέχεια την προώθησή τους σε ειδικό χώρο (βλ φωτο) όπου θα θρυμματίζονται από κατάλληλο κλαδοτεμαχιστή και θα υπόκεινται σε επεξεργασία ειδικής κομποστοποίησης.

Αυτή είναι αποτέλεσμα καινοτομικής διαδικασίας, η οποία έχει αναπτυχθεί στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Παν/μίου Αθηνών και περιλαμβάνει τη χρήση ειδικού βιοκαταλύτη (πυκνό υπόστρωμα μικροοργανισμών εδάφους) και ανόργανων ορυκτών.

 

Παράλληλα θα οργανωθεί συλλογή οργανικών υπολειμμάτων εστίασης και λαϊκών αγορών σε καφέ κάδους. Ήδη έχουν καταγραφεί οι επιχειρήσεις στις οποίες θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες και εντός του Απριλίου θα μοιρασθούν οι κάδοι και θα ξεκινήσει η αποκομιδή. Για τους συμμετέχοντες θα προβλεφθούν ανταποδοτικά οφέλη. Ενισχυτικά της αξίας του έργου επισημαίνεται ότι ο γειτονικός Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει από το 2016 επενδύσει σημαντικά ποσά και συμμετέχει στην ανάπτυξη της ίδιας τεχνογνωσίας παράγοντας πιστοποιημένα εδαφοβελτιωτικά υψηλής ποιότητας σε μεγάλη ποσότητα, το VITA GREEN και το VITA GREEN PLUS.

 

 

 

http://saronicospages.gr/index.php/evretirio?fields[7]=

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΚΛΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΔΑΦΟΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ VITA GREEN και VITA GREEN PLUS ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ 3Β

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 10.000 έως 16.000 σακιών 50 lt του εδαφοβελτιωτικού VITA GREEN και VITA GREEN PLUS.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κατάφερε να κάνει πράξη την «κυκλική οικονομία», κλείνοντας τον οικονομικό κύκλο και προσθέτοντας έσοδα στον δημοτικό προϋπολογισμό. Λίγα λόγια για το VITA GREEN και VITA GREEN PLUS Το VITA GREEN, είναι οργανικό εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα προερχόμενο από την επεξεργασία των πράσινων κλαδεμάτων.

Το VITA GREEN PLUS είναι οργανικό εδαφοβελτιωτικό-λίπασμα καινοτόμας παραγωγής, προερχόμενο από πράσινα κλαδέματα και οργανικά υπολείμματα κουζίνας (καφέ κάδοι) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της βιολογικής γεωργίας, καθώς έχει πιστοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων, ΔΗΩ. Η ΔΗΩ έχει ολοκληρωμένη διαδικασία πιστοποίησης και έχει εκδώσει σχετική βεβαίωση. Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο πρώτος δημόσιος φορέας στην Ελλάδα που έλαβε τη σχετική πιστοποίηση, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικού ECOLABEL. Η διάθεση των εδαφοβελτιωτικών γίνεται από τις αποθήκες του Δήμου και της μονάδας παραγωγής στο Κορωπί.

 

 

http://saronicospages.gr/index.php/evretirio?fields[7]

Σοφία Διγενή - Κολιοτάση

Τελευταία άρθρα από τον/την Σοφία Διγενή - Κολιοτάση

Σχετικά Άρθρα