Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 14:47

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ - ΔΙAΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Π. ΦΩΚΑΙΑΣ, 27.07.2021

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

...η παραίτηση μου ΔΕΝ είναι φυγή

ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗΣ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑΣΗ

 

Αναγκαία πολιτική πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας της σημερινής Διοίκησης του Δήμου Σαρωνικού χαρακτήρισε την παραίτησή του ο πρόεδρος της κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας και επί πολλά χρόνια αυτοδιοικητικός κος Μανώλης Τσαλικίδης. Ομολογούμε ότι μας εξέπληξε η απόφασή του αυτή αλλά μέσα από όσα αναφέρει στην επιστολή - Δελτίο Τύπου που εξέδωσε θεωρούμε λογική την αντίδρασή του αυτή.

Ως έμπειρος αυτοδιοικητικός και άνθρωπος που χαίρει της εκτίμησης πολλών κατοίκων της Παλαιάς Φώκαιας στην οποία ζει μόνιμα έχει και ιδίαν αντίληψη των αναγκών της περιοχής, της σημαντικότητάς της, των τοπικών ιδιοτήτων της και των ανθρώπων της. Ο κος Τσαλικίδης ως γνωστόν είχε διαμαρτυρηθεί έντονα στην σημερινή Διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού και για τον εικονικό «προϋπολογισμό» των Κοινοτήτων. "Ζητάμε να μας δοθούν αποφασιστικές ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ και καθορισμένοι ΠΟΡΟΙ, (ανάλογα με όσα εισφέρει η Π. Φώκαια στα έσοδα του Δήμου),για να μπορούμε να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Όσο τα εκλεγμένα Κοινοτικά Συμβούλια παραμένουν απαξιωμένα, τόσο απαξιώνονται και οι συμπολίτες μας που μας στήριξαν και μας εξέλεξαν, και όλοι μαζί μπαίνουμε στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του Δήμου." είχε αναφέρει σε τοποθέτησή του διατυπώνοντας τους λόγους που εναντιωνόταν στην υπάρχουσα κατάσταση. Σήμερα έρχεται, από όσο καταλάβαμε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση σε ότι αφορά τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει στους συμπολίτες του με αποτέλεσμα να δηλώνει παραίτηση και να διαμαρτύρεται άλλη μία φορά για τις συνθήκες που επικρατούν στα 2 αυτά χρόνια που απαξιώνουν τις αρμοδιότητες του ως προέδρου της Παλαιάς Φώκαιας. Το παρακάτω κείμενο αναφέρει όλα όσα υποστηρίζει ο κος Τσαλικίδης ως λόγους που τον έφεραν σε αυτή την απόφαση.

ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ - ΔΙAΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΑΝΩΛΗ ΤΣΑΛΙΚΙΔΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ Π. ΦΩΚΑΙΑΣ, 27.07.2021

Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών η παραίτηση μου ΔΕΝ είναι φυγή, αλλά μια αναγκαία πολιτική πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας που επιβάλλει η σημερινή διοίκηση, απέναντι στην ουσιαστική κατάργηση του Προέδρου και του Κοινοτικού μας Συμβουλίου.

 

Φίλες και φίλοι

Μετά από 2 χρόνια υπομονής και προσπαθειών, αναγκάζομαι να παραιτηθώ από τη θέση του Προέδρου της Κοινότητας Π. Φώκαιας, αφού είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η παραμονή μου σε μια θέση χωρίς ουσιαστική αρμοδιότητα και δυνατότητα να παρεμβαίνω και να επιλύω τα καθημερινά τοπικά μας προβλήματα, δεν έχει κανένα όφελος και κανένα αποτέλεσμα για τους συμπολίτες μου και την Κοινότητά μας. Αντίθετα, η παραμονή μου σε μια θέση, που η σημερινή διοίκηση του Δήμου την θέλει διακοσμητική, το μόνο που κάνει είναι να συγκαλύπτει ένα αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας και να νομιμοποιεί την απαξίωση και την ουσιαστική κατάργηση του Προέδρου και του Κοινοτικού μας Συμβουλίου. Δύο ολόκληρα χρόνια με δεκάδες παραστάσεις και έγγραφα, με την προσδοκία ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα αλλάξουν και για το «συμφέρον» της Π. Φώκαιας ανέχτηκα και υπέμεινα:

  •  Τη στέρηση των αρμοδιοτήτων και των οικονομικών πόρων που δικαιούμασταν, βάσει του ισχύοντος νόμου αλλά και των προεκλογικών δεσμεύσεων της Δημοτικής αρχής, για να επιλύουμε τα τοπικά καθημερινά μας προβλήματα.
  • Τον αποκλεισμό μας, όχι μόνο από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά ακόμα και από την απλή ενημέρωση για όλα τα έργα της Π. Φώκαιας και ιδιαίτερα για το έργο του Αλιευτικού Καταφυγίου (που οδηγήθηκε σε ναυάγιο και κάποιοι οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις).
  •  Τη μετατροπή της Π. Φώκαιας σε αποκλειστικό υποδοχέα των πράσινων και ογκωδών απορριμμάτων όλου του παραλιακού μετώπου και την επιβολή μιας επικίνδυνης λειτουργίας στη χωματερή. Ως «ανταπόδοση» για τα παραπάνω ο Δήμος να μας παραχωρεί το λιγότερο προσωπικό που είχε ποτέ στην ιστορία της η Κοινότητά μας, για να καλύψουμε τις μεγάλες μας ανάγκες στην καθαριότητα και σε αναγκαίες παρεμβάσεις. «Λυπάμαι γιατί κάποτε η Φώκαια ήταν ένα στολίδι» μου έγραψε πρόσφατα μια φίλη και πόσο δίκιο έχει...!
  • Τον αποκλεισμό μας από τη διοίκηση του ΚΑΠΗ (μόνο εμάς στην Π. Φώκαια!) και τον εμπαιγμό μας με την πρωτοφανή και εκτός κάθε νόμιμης διαδικασίας προσπάθεια μετακόμισης και μεταφορά της περιουσίας του σε υπόγεια ιδιωτών.
  •  Τον αποκλεισμό μας από τις συναντήσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις για τα μεγάλα έργα που εμείς ξεκινήσαμε (αναπλάσεις κεντρικής πλατείας και κοινόχρηστων χώρων Π. Φώκαιας).
  • Την απαγόρευση στο πρόσωπό μου (με εντολή αντιδημάρχων) και της παραμικρής παρέμβασης στην επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας (π.χ. εξασφάλιση καθρεπτών κυκλοφορίας, ασφαλτοστρώσεις κ.λπ.).
  • Τα καθημερινά συμβάντα στην Κοινότητά μας, με «εξυπηρετήσεις» πολιτών μετά από προσωπικές παρεμβάσεις αντιδημάρχων, χωρίς εμείς να έχουμε καμιά ενημέρωση (Υπάρχει μεγάλος κατάλογος περιστατικών).
  • Τη σιωπή και την αδράνεια του Δήμου ως μόνιμη απάντηση στις δεκάδες των αιτημάτων και των αποφάσεών μας. Σιωπή και αδράνεια που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ορίζει ο νόμος.
  • Την ψήφιση από πλευράς του Δήμου κανονισμού λειτουργίας για τους αθλητικούς χώρους που λειτουργούν στην Κοινότητά μας, χωρίς καν να μας ενημερώσει και να μπει στον κόπο να ζητήσει τη γνώμη μας. Δεν υπήρξε η στοιχειώδης ευγένεια ώστε να ενημερωθεί συμπολίτης μας, ο οποίος πρόσφατα κατασκεύασε με δικά του έξοδα τις καινούργιες εγκαταστάσεις του γηπέδου! Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά (και άλλα πολλά) δέχομαι κριτική για πράγματα, που είτε δεν μου επιτρέπουν να προσφέρω, είτε δεν έχω καμιά ενημέρωση ότι συμβαίνουν…!

Φίλες και φίλοι

Με όλα αυτά (και άλλα πολλά) να συμβαίνουν, ποιος στα αλήθεια απομένει να είναι ο ρόλος του Προέδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου; Σε αυτή την κατάσταση που διαρκώς επιδεινώνεται δεν μπορώ να κρύβομαι από τους συμπολίτες μου. Οι αρχές μου και οι αξίες μου δεν μου επιτρέπουν να παραμένω στη θέση μου ως διακοσμητικό στοιχείο, παριστάνοντας τον Πρόεδρο, ενώ στην πραγματικότητα με έχουν ήδη καταργήσει. Μετά από δύο χρόνια προσπαθειών η παραίτηση μου ΔΕΝ είναι φυγή, αλλά μια αναγκαία πολιτική πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας που επιβάλλει η σημερινή διοίκηση, απέναντι στην ουσιαστική κατάργηση της Κοινότητας Π. Φώκαιας.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συμπολίτες μου για την στήριξη, την κατανόηση και την εμπιστοσύνη τους. Θέλω ευχαριστήσω τους εργαζομένους του Δήμου και ιδιαίτερα τους εργαζομένους στην Κοινότητα Π. Φώκαιας για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους και να τους ευχηθώ κάθε καλό για την συνέχεια. Θέλω τέλος να ευχαριστήσω τους συναδέλφους μου στο Κοινοτικό Συμβούλιο που δύο χρόνια μοιραστήκαμε (με διαφορετική προσέγγιση πολλές φορές) τις ίδιες προσπάθειες και τις ίδιες αγωνίες και είναι προφανές ότι από την θέση του κοινοτικού συμβούλου θα συνδράμω την/τον νέο Πρόεδρο με όποιο τρόπο μου ζητηθεί. 

ΥΓ. Με την πολιτική πράξη της παραίτησης του Μανώλη Τσαλικίδη συμφωνούν και συμπαρατάσσονται οι Σύμβουλοι Κοινότητας Π. Φώκαιας, Βασίλειος Τσούνης και Χρήστος Παπαγιάννης.

Σοφία Διγενή - Κολιοτάση

Τελευταία άρθρα από τον/την Σοφία Διγενή - Κολιοτάση

Σχετικά Άρθρα