«Τεχνητή Νοημοσύνη και Χάραξη Πολιτικής».
Σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κοινωνική Καινοτομία και τον Κοινωνικό Αντίκτυπο
Το Ευρωπαϊκό Νομικό Παρατηρητήριο για τις Νέες Τεχνολογίες (ΕLONTech) και η ομάδα της WeFor, συνδιοργανώσαν την εκδήλωση με θέμα “AI & Peace (Τεχνητή Νοημοσύνη & Ειρήνη)”, με την συμμετοχή διακεκριμένων προσωπικοτήτων από τον χώρο της πολιτικής, της τεχνολογίας και της καινοτομίας και την υποστήριξη καινοτόμων θεσμικών φορέων και εταιρειών.
Η ημερίδα περιελάμβανε δύο θεματικές συζητήσεις σε κρίσιμους τομείς που συνδέονται με τις εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τις Γεωπολιτικές Αλλαγές της εποχής μας.
Η πρώτη θεματική ενότητα είχε τίτλο: «Τεχνητή Νοημοσύνη και Χάραξη Πολιτικής», με ομιλητές την Εύα Καϊλή, Αντιπρόεδρο του ΕΚ, τον Χρήστο Ταραντίλη, Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, και τον Γιάννη Μαστρογεωργίου, Ειδικό Γραμματέα Προοπτικής Διερεύνησης της Κυβέρνησης. Την συζήτηση συντόνισε ο Παναγιώτης Δουδωνής, διδάκτορας Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Η δεύτερη θεματική ενότητα εστίαζε στη σχέση της Τεχνητής Νοημοσύνης με την Κοινωνική Καινοτομία και τον Κοινωνικό Αντίκτυπο. Ομιλητές ήταν η Νίκη Ηλιάδη, στέλεχος του The Future Society και ο Στέφανος Βιτωράτος, συνιδρυτής της Homo Digitalis. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Βασίλης Κουτσούμπας, συνιδρυτής της WeFor.
Η Eισαγωγική Ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Υφυπουργό Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα. H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Aντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή.
Υποστηρικτής Επικοινωνίας η ΑCTION Global Communications Hellas.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ή αλλιώς ΑΙ
Ο όρος καθιερώθηκε το 1956 σε ένα συνέδριο στο αμερικανικό κολέγιο Dartmouth. Από τότε μέχρι σήμερα, βέβαια, μοιάζει να έχουν περάσει αιώνες τεχνολογικής εξέλιξης, καθώς η AI έχει μπει για τα καλά στις ζωές μας. Η τεχνητή νοημοσύνη δηλώνει παρούσα σε πολύ περισσότερες στιγμές της καθημερινότητάς μας απ’ όσες φαντάζεσαι. Είναι εκεί για να ρυθμίζει τον βηματοδότη ενός αγαπημένου σου προσώπου. Επιτρέπει στα καταστήματα από τα sites των οποίων ψωνίζεις να ετοιμάσουν και να εκτελέσουν την παραγγελία σου, μαζί με χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια άλλες, σε ακόμα λιγότερο χρόνο. Προσφέρει σημαντικές διευκολύνσεις σε άτομα με προβλήματα κίνησης ή όρασης μέσω των προσωπικών βοηθών όπως οι Siri, Google Assistant ή η Alexa. Επιλέγει τον οδηγό που θα απαντήσει στο κάλεσμά σου στο Beat ή το Uber. Α, και να μην ξεχάσουμε τις προτάσεις της σε Spotify, Netflix και λοιπές πλατφόρμες streaming/ψυχαγωγίας. Η Ε.Ε., όπως τονίζει η κ. Καϊλή, μπορεί να καταστεί πρωτοπόρος στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ειδικότερα στο κομμάτι της νομοθεσίας για την προστασία των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών της και του πλαισίου ηθικών κανόνων που θα διέπουν τη χρήση της. Ήδη η Ε.Ε. έχει αποδείξει έμπρακτα την υπεροχή της σε αυτόν τον τομέα με την υιοθέτηση του GDPR, που θεωρήθηκε παγκοσμίως ως η πιο περιεκτική και πλήρης νομοθεσία για την προστασία της ιδιωτικότητας.