Ο Δήμος χρειάζεται στελέχη που θέλουν την αλλαγή και έχουν όραμα
Επιμέλεια: Σοφία Διγενή-Κολιοτάση
Η κα Ακριβή Καρούμπαλη απευθυνόμενη στον Δήμαρχο μίλησε χαρακτηρισμούς στείρας πολιτικής από όσους ήρθαν στο βήμα και τόνισε: «Σας άκουσα λοιπόν να κάνετε απολογισμό πεπραγμένων εστιάζοντας αποκλειστικά και προβάλλοντας ως βασικό σας άξονα την σύγκριση με την πρώην διοίκηση του κυρίου Σωφρόνη.
Ενδιαφέρει αυτή η ανεπιτυχής σύγκριση σήμερα επί της ουσίας τον απλό δημότη; Είναι αυτό το οποίο δημότης σήμερα περίμενε να δει και να ακούσει; Κατ’ έμε όχι! Κατηγορηματικά όχι!»
Στην συνέχεια τόνισε ότι δεν είναι πανάκεια για τους Δημότες η «συγκρίσιμη ανακούφιση» που επιχειρεί ο κος Φιλίππου διότι δεν θα βοηθήσει σε τίποτε τους Δημότες να αισθανθούν και να βιώσουν την καθημερινότητά τους καλύτερα.
Η κα Καρούμπαλη στάθηκε στην εισήγησή της στο γεγονός ότι ο Δήμαρχος δεν αναφέρθηκε επιμελώς στις προεκλογικές του δηλώσεις θέτοντας στην κρίση των συμβούλων και των Δημοτών και το σχόλιο της Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι μάλλον η αντιπολίτευση γνωρίζει καλύτερα το προεκλογικό πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής , λέγοντας: «Μα είναι χρέος μας Πρόεδρε! Αυτό τον σημαντικό ρόλο έχει η αντιπολίτευση! Τον ρόλο του να πιέζει την συμπολίτευση αδιάκοπα να παραμένει σταθερή σε όσα είχε προεκλογικά δεσμευτεί. Μπορεί να μην παρήλθαν τέσσερα χρόνια, παρόλα αυτά έχουν παρέλθει δύο χρόνια στα οποία το να χαράσσει πολιτική μια διοίκηση, το να ξεκινά να υλοποιεί σταδιακά με μικρά βήματα αυτά τα οποία οραματίστηκε και έταξε στους δημότες, θεωρώ ότι δεν είναι ουτοπικό».
Η κα Καρούμπαλη αναφέρθηκε στην συνέχεια στο μπαράζ παραιτήσεων για το οποίο τηρείται σιγή ιχθύος από την σημερινή Δημοτική Αρχή.
«Δεν αναφερθήκατε επίσης σ’ αυτό το αλλεπάλληλο μπαράζ παραιτήσεων, το οποίο ξεκίνησε δυστυχώς για εμάς από την Σαρωνίδα με την ηχηρή παραίτηση του προέδρου της κοινότητας, κ.Μπρέγιαννη και αργότερα του προέδρου της κοινότητας Παλαιάς Φώκαιας, κ. Τσαλικίδη, δύο ανθρώπων οι οποίοι είχαν την κατάρτιση, την γνώση αλλά και την κοινωνική καταξίωση καθώς και όλοι όσοι θα αναφέρω μετέπειτα. Δεν αναφερθήκατε στην παραίτηση της κ. Γκιούλη από την κοινότητα Καλυβίων, του κ. Φλωρίδη από την διαπαραταξιακή επιτροπή για τις ανεμογεννήτριες, ο οποίος είναι ο μόνος ειδήμων τεχνοκράτης της εν λόγω επιτροπής στην οποία μετέχω από την δημιουργία της ως μέλος της παράταξης μου. Δεν αναφερθήκατε στην ιδιαίτερα ηχηρή παραίτηση του κυρίου Πουλοπούλου, δημοτικού συμβούλου της συμπολίτευσης, από την θέση του προέδρου του «Αριστόδικου», τον οποίο ακούσαμε με συγκίνηση σήμερα να παραθέτει το έργο του στα δύο χρόνια που παρήλθαν και φυσικά δεν έφυγε με ιδιαίτερα δημοκρατικές διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και για την παραίτηση της κ. Τίνας Κατσούλη, βασικό μέλος της ομάδας του κ.Πουλόπουλου στον «Αριστόδικο» και εκλεγμένη κοινοτική σύμβουλος Καλυβίων.
Εγώ λοιπόν σας ρωτώ κύριε Δήμαρχε, κυρία Πρόεδρε και συνάδελφοι της συμπολίτευσης, αν δεν σας προβληματίζει ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι κατέθεσαν αυτοδιοικητικά τη δική τους μόρφωση, την δική τους κατάρτιση, και το σθένος με το οποίο στάθηκαν δίπλα σας, τότε όλο αυτό το μεταφράζετε ως μία εμπάθεια κατά της διοίκησης; Όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζηλόφθονα αποφάσισαν ότι κάνετε ως διοίκηση περισσότερα απ’ όσα πρέπει και αποχώρησαν;
Είναι πολύ λυπηρό κατ’εμε ότι σημαντικοί άνθρωποι με τους οποίους αν και έχουμε βρεθεί σε αντίπαλες παρατάξεις τρέφουμε σεβασμό αμφότεροι, αποχώρησαν και λειτουργείτε σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Εξαιρετικά εσφαλμένος ο χειρισμός σας.
Θα ήθελα επίσης να αναφερθώ σε ένα κομμάτι αυτοδιοικητικό με το οποίο έχω ασχοληθεί πολλές φορές και μάλιστα δέχτηκα πρόσφατα φραστική επίθεση από τον Δήμαρχο περί εμμονής μου. Οι σύμβουλοι έχουν υποχρέωση να κάνουν αυτό για το οποίο ο κόσμος τους επέλεξε και μέχρι το πέρας της δικής μου θητείας έτσι θα πράττω. Μέγα σφάλμα της παρουσίασης σας σήμερα, ο τίτλος «διαχείριση απορριμμάτων» διότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στο Δήμο μας. Παρακαλώ όπως το διορθώσετε σε «αποκομιδή απορριμμάτων». Είπε ο κ. Δήμαρχος και παραθέτω τα λόγια του «Παραλάβαμε ένα μηχανισμό αποκομιδής του Δήμου ανίκανο να ανταποκριθεί» και ρωτώ πως αισθάνεται γι’ αυτό ο καθ΄ ύλην αρμόδιος αντιδήμαρχος ο οποίος ήταν ο επίσης αρμόδιος αντιδήμαρχος στην προηγούμενη διοίκηση του κυρίου Σωφρόνη; Θεωρώ ότι είναι μια πολύ άσχημη και οξύμωρη κριτική αυτή για έναν άνθρωπο ο οποίος θεωρούσε ότι αποτελούσε και τότε έργο και ο όποιος μάλιστα επιβραβεύτηκε από τη δική σας διοίκηση αναλαμβάνοντας όλο το φορτίο της διαχείρισης απορριμμάτων για όλο τον Δήμο. Έχω ξαναπεί ότι έχουμε την παγκόσμια πρώτη σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο η νυν διοίκηση να κατηγορεί την πρώην και ο καθ’ ύλην αντιδήμαρχος να είναι το ίδιο πρόσωπο.
Αναφερθήκατε επίσης στην έλλειψη σχεδιασμού της προηγούμενης διοίκησης. Προφανώς, μια και σε αυτό καταλήγω μετά την έρευνα που έχω κάνει, όταν σηκώσατε το λάβαρο της επαναστατικής προεκλογικής σας εκστρατείας, δεν υπήρχε κανένα απολύτως σχέδιο προς εκπόνηση. Διότι προσπάθησα εδώ και δύο χρόνια και προσπαθώ από την πρώτη στιγμή που βρέθηκα σε αυτή την αίθουσα, να εκμαιεύσω επισταμένως αυτό το σχέδιο, το όραμα το οποίο έχετε. Παραλείψατε επίσης να αναφέρετε στους δημότες ότι θα χρειαστείτε δύο χρόνια για να ξεκινήσετε να προγραμματίζετε μία μελλοντική υλοποίηση σχεδίων στο θέμα αυτό, η οποία μάλιστα δεν είναι δική σας αλλά προέρχεται αυτούσια από την περιφέρεια. Και εξηγώ γιατί. Αυτό το τελευταίο διάστημα η περιφέρεια υλοποιεί ένα σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων, το «the green city» στο οποίο συμμετέχουν 66 Δήμοι και πρόσφατα και ο Δήμος Σαρωνικού. Είπατε μάλιστα σε ένα δελτίο τύπου σας του Νοεμβρίου, ότι με πρωτοβουλία δίκη σας Δήμαρχε, θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια. Εξηγήστε παρακαλώ στους δημότες, θα μπορούσατε να πάρετε πρωτοβουλία ώστε να σταματήσει αυτή η προσπάθεια; Ένα τόσο ωφέλιμο σχέδιο της περιφέρειας, διαφημίζετε με δελτίο τύπου ότι ΔΕΝ το σταματάτε ; Σ’ αυτό το πρόγραμμα συμμετέχουν 4.000.000 κάτοικοι και υπάρχουν 60 κινητά πράσινα σημεία. Να τονίσω ότι τα πράσινα σημεία στον Δήμο μας, παίρνουν διαστάσεις παραμυθιού και τείνουν να γίνουν «πράσινα άλογα».
Είπε ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας στην εισήγηση του, παραθέτοντας κάποια στοιχεία, ότι το 2019 είχαμε 17% αύξηση της ανακύκλωσης. Κάποιο λάθος θα πρέπει τότε να κάνει ο ΕΣΔΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) συνάδελφοι, διότι στις 23/11/2020, 14 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, το site “aftodioikisi.gr”, φιλοξενεί ένα άρθρο με τον τίτλο «Αττική : Ποιοι δήμοι κάνουν ανακύκλωση και εξοικονομούν χρήματα και ποιοι όχι». (https://www.aftodioikisi.gr/ota/dimoi/attiki-poioi-dimoi-kanoyn-anakyklosi-amp-exoikonomoyn-chrimata-amp-poioi-ochi-pinakes/). Το εν λόγω άρθρο αναφέρει παραθέτοντας στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, πόσο έχουν προχωρήσει οι 66 δήμοι της Αττικής, συμπεριλαμβανομένου και του δήμου Σαρωνικού, στην μείωση του όγκου απορριμμάτων που παράγουν και κατευθύνονται ως σύμμεικτα στον χώρο της Φυλής. Η αποτύπωση αφορά σε τρεις ενέργειες εκ των οποίων η μια είναι η ανακύκλωση. Με βάση λοιπόν αυτά τα στοιχεία του ΕΔΣΝΑ, ο Δήμος Σαρωνικού ανήκει στους μεγάλους δήμους οι οποίοι έχουν παταγωδώς αποτύχει να μειώσουν την εισφορά τους μια και η μεταβολή στον όγκο απορριμμάτων τους είναι σε μηδενικό ποσοστό.
Μηδέν μεταβολή συνάδελφοι!
Συνεχίζω αναφέροντας ότι επιμελώς δεν υπήρχε εκ μέρους σας ουσιαστική αναφορά στους 110 καφέ κάδους βιοαποβλήτων και στο απορριμματοφόρο-πλυντήριο συλλογής καφέ κάδων που σας παρέδωσε ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, κ. Πατούλης στις 23/6/2020. Τότε τον ευχαριστήσατε και τονίσατε ότι η παράδοση αυτή γίνεται σε μια χρονική περίοδο που οι ανάγκες του Δήμου είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Πως γίνεται όμως ακόμα και σήμερα οι εν λόγω κάδοι να μην έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ και το απορριμματοφόρο να παραμένει σταθμευμένο στο πάρκινγκ ;
Σίγουρα δεν μπορείτε να υλοποιήσετε όλο σας το πρόγραμμα σε δυο χρόνια, όμως, όπως υποσχεθήκατε προεκλογικά, θα μπορούσατε να έχετε προχωρήσει στην «Δημιουργία Δημοτικού Κέντρου Ενημέρωσης για την μείωση του όγκου των απορριμμάτων» ή έστω σε κάποιας μορφής εκπόνηση ενός οργανωμένου τοπικού σχεδίου απορριμμάτων. Να σημειωθεί πως όσες φορές έχω επισταμένως ρωτήσει περί αυτών, η απάντηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου είναι πως θα μας ενημερώσει στα επόμενα συμβούλια. Όμως, όμοροι δήμοι έχουν δημιουργήσει δίκτυα επιβράβευσης πολιτών και έχουν ενημερώσει τους καταστηματάρχες των περιοχών τους για το πως μπορούν να συμμετάσχουν ουσιαστικά. Να δούμε το παράδειγμα του δήμου Κρωπίας καθώς και τα όσα έχουν πάρει πρωτοβουλία να οργανώσουν μέσα στην περίοδο του κορονοϊού και χωρίς αποκλειστικά και μόνο τις κινήσεις της περιφέρειας. Ο Δήμος Κρωπίας κατάγραψε πρωτιές και εξαιρετικές επιδόσεις στην μείωση των σύμμεικτων και στην προώθηση της ανακύκλωσης, μειώνοντας την εισφορά του στον ΕΔΣΝΑ κατά 25%!
Δυστυχώς έχω παρά πολλά στοιχεία και τα έχω καταθέσει στο παρελθόν στο Δημοτικό Συμβούλιο, όμως θα ήθελα να κλείσω λέγοντας ότι σήμερα εδώ, είχατην αίσθηση ότι συγκεντρωθήκαμε για να μας ενημερώσατε σχετικά με τα όσα υλοποιήσατε τα δυο αυτά χρόνια της διοίκησης σας. Αντιθέτως, εσείς κ. Δήμαρχε δώσατε μια συγκεκριμένη γραμμή ώστε να στοιχειοθετήσετε το ότι παραλάβατε «καμμένη γη». Αναμφισβήτητα η αρχή του Δήμου πρέπει να βασίζεται στην συνέχεια συνάδελφοι και αυτό το γνωρίζουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με τομείς στους οποίους και πριν γίνονταν έργο αλλά και τώρα γίνεται.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία όμως είναι, ποιο είναι αυτό το καινοτόμο το οποίο φέρατε και το οποίο κυρίως οι νέοι άνθρωποι της παράταξης σας θα έπρεπε να πρεσβεύουν. Επικεντρώνοντας στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ο οποίος ήταν και ο βασικός πυλώνας της προεκλογικής σας εκστρατείας, θεωρώ ότι δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Θεωρώ ότι πραγματικά δεν υπάρχει καμία σχεδίαση, καμία απολύτως οργάνωση, καμία καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών, καμία προσπάθεια επιστράτευσης ακόμα και όλων των συμβούλων, έτσι ώστε να συνδράμουν αποφασιστικά και επιμένω ότι μια τέτοια παλαιάς κοπής πολιτική δεν θα έπρεπε να ασκείται και κυρίως από νέους αυτοδιοικητικούς. Αυτό που χρειάζεται ο Δήμος είναι στελέχη τα οποία πραγματικά θέλουν την αλλαγή και έχουν όραμα. Αυτή την λογική επιλέγω να πρεσβεύω.